Post

Fenomena di balik Bulan Biru yang Menakjubkan

 ternyata nih Bulan ada yang warnanya biru, aku baru tau !! kira kira kalok Pink kaya apa ya ??? ( wkwkwkwk ) mungkin aneh, ini Bukan Pink tapi Biru, langsung aja yok kita baca !!
Bulan biru bukanlah menunjukkan keadaan bulan yang berwarna biru tetapi istilah yang diberikan bagi bulan mengambang yang jarang. Kebanyakan tahun akan mempunyai dua belas kali fenomena bulan mengambang yang berlaku lebih kurang sekali sebulan, tetapi setiap tahun kalendar Masihi mempunyai 12 kitaran bulan dan lebih 11 hari. Maka, apabila hari yang lebih itu dikumpul, maka, setiap dua atau tiga tahun sekali akan mempunyai tambahan bulan mengambang (setiap 2.72 tahun) dan keadaan ini dinamakan "bulan biru".
Istilah bulan biru (atau blue moon) sering digunakan dalam metafora yang menunjukkan keadaan jarang berlaku, seperti dalam peribahasa Inggeris "once in a blue moon" (sekali dalam bulan biru).

  • Masyarakat dahulu akan memberikan setiap bulan nama mengikut kemunculannya pada tahun tersebut. Bulan yang datang terlalu awal tidak mempunyai nama - dan dipanggil bulan biru.
  • Almanak Petani mentakrifkan bulan biru sebagai bulan mengambang tambahan yang muncul dalam satu musim, satu musim ditakrifkan sebagai tiga bulan mengambang. Jika musim itu mempunyai empat bulan mengambang, maka bulan mengambang yang ketiga dinamakan bulan biru.
  • Dalam separuh kedua abad kedua puluh, takrifan biasa bagi bulan biru merupakan bulan mengambang kedua dalam bulan Masihi (ini adalah salah faham dari Almanak Petani Main pada 1946 yang kemudiannya diterima pakai dan dicerap pada 1999).
http://3.bp.blogspot.com/-5yFCTblt24I/TaBvT9wDOqI/AAAAAAAAAHw/AQ91m4sv8gM/s1600/blue_moon.jpg
bulan biru
Bulan juga mampu kelihatan kebiru-biruan jika mempunyai gangguan atmosfera.
http://1.bp.blogspot.com/-aohq8iWx08w/TZMxkhcpN-I/AAAAAAAAARQ/EihPfc4SlkA/s1600/bluemoon.jpg
bulan biru
http://www.mypulau.com/uploads_admin/news/large_image558947730.jpg
bulan biru

About Me

Foto saya
saya akan meraih cita-cita sesuai yang saya impikan

Artikel Terkait